Narrow your search

Library

KU Leuven (2)

EHC (1)

LUCA School of Arts (1)

Odisee (1)

Thomas More Kempen (1)

Thomas More Mechelen (1)

UCLL (1)

VIVES (1)

VUB (1)


Resource type

book (2)


Language

Dutch (1)

English (1)


Year
From To Submit

2014 (2)

Listing 1 - 2 of 2
Sort by

Book
Secrets : humanism, mysticism, and evangelism in Erasmus of Rotterdam, Bishop Guillaume Briconnet, and Marguerite De Navarre
Author:
ISBN: 9004281258 9789004281257 9789004281240 900428124X 1322199787 Year: 2014 Publisher: Leiden, Netherlands : Brill,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In Secrets: Humanism, Mysticism, and Evangelism in Erasmus of Rotterdam, Bishop Guillaume Briçonnet, and Marguerite de Navarre , Jacob Vance argues that Erasmus and French Evangelical humanists made secrecy central to their literary thought. They revived Scriptural, medieval, and early Renaissance notions of secrecy in their spiritual and profane literature to advance the reforms in church and society that they advocated. Erasmus, Briçonnet, and Marguerite expanded on Origenian, Augustinian, and pseudo-Dionysian concepts of divine mystery, as being secret, throughout their works. By developing the idea that the divine remains both transcendent and immanent in the world of creation, these humanists explored, through literature, how the human spirit can either accede, or fail to accede, to the secrets of Christian wisdom.


Book
Erasmus in crisistijd : Stefan Zweig en zijn Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam
Author:
ISBN: 9789075540505 9075540507 Year: 2014 Publisher: Amersfoort Florivallis

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Over Erasmus zijn vele biografieën geschreven. Ze verschillen niet alleen in vorm, maar ook in de manier waarop de auteurs hun onderwerp benaderen. Naast biografieën waarin de schrijver naar 'objectiviteit' streeft, is er sprake van levensbeschrijvingen waarin de persoon van Erasmus veeleer tot de drager van ideeën en overtuigingen van de biograaf zelf wordt gemaakt. In zijn oratie 'Erasmus in crisistijd. Stefan Zweig en zijn Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam' bespreekt prof. dr. Edwin Rabbie die tendens in de biografie door Zweig. Rabbie aanvaardt met zijn rede het ambt van bijzonder hoogleraar Cultuurgeschiedenis, i.h.b. van de intellectuele geschiedenis van de 15e tot late 17e eeuw vanwege de Erasmusstichting Rotterdam. Vanaf de eerste biografie van Erasmus die zijn vriend Beatus Rhenanus nog in het sterfjaar 1536 publiceerde tot aan het hoorcollege over Erasmus op vier cd's van Hans Trapman is sprake van een niet aflatende stroom levensbeschrijvingen van de Rotterdamse humanist. Zweig (1881-1942) schreef zijn 'Triumph und Tragik des Erasmus von Rotterdam' in een tijd van persoonlijke crisis: in 1933 waren in Duitsland de Nazi's aan de macht gekomen. Zweig was zowel op grond van zijn afkomst als vanwege zijn liberale ideeën voor de nieuwe machthebbers persona non grata. Het heeft hem veel moeite gekost om zich in stellen op de nieuwe politieke verhoudingen. De figuur Erasmus zoals Zweig die zag, in het bijzonder waar het gaat om diens denkbeelden over tolerantie en de weigering om partij te kiezen in het grote conflict van zijn dagen, de reformatie, is hem daarbij tot grote steun geweest. Het lijkt erop dat Stefan Zweig Erasmus heeft 'ontdekt' naar aanleiding van de lectuur van Johan Huizinga's bekende Erasmus uit 1924. Het is één van de bronnen die Zweig heeft gebruikt. Rabbie besteedt in zijn oratie bijzondere aandacht aan het brongebruik van Zweig.

Listing 1 - 2 of 2
Sort by